TÚRABÁZIS.hu

Forrástól a torkolatig

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-247 
Túra(mozgalom) név:
Forrástól a torkolatig (ForTor)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
 
Útvonal összesített hossza:
245 km 
Teljesítés módja (szakág):
Teljesítési forma:
 
Megjegyzés:
9,5km gyalog+103km kerékpár+132km vízen 
Kapcsolódó szervező(k):
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség 

Változások a túramozgalomban:

A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség Forrástól a torkolatig végig a Sajó mentén jelvényszerző túramozgalma teljesítésének megkezdését 2018. december 31. időponttal lezárja. A túramozgalmat már korábban megkezdők figyelmét felhívjuk, hogy a folyamatban lévő teljesítéseket 2020. december 31-ig legyenek kedvesek befejezni. A kitűző díjazást ezen időpontig biztosítjuk.

Túramozgalom kiírása:

A túra célja: A Sajó folyó teljes 226 km-es hossza mentén való kombinált - gyalogos, kerékpáros és vízi - túrázás. A határon átnyúló turizmus megvalósítása, miközben ízelítőt kapunk a Felvidékből, a német bányászfalvakból, a történelmi Magyarország egy-egy részletéből. Járunk közel 1500 m magasan, barlangban, kastélyban, várban, meglátogatjuk egyik költőnk sírját, látjuk a modern mai világot Kazincbarcikán és Tiszaújvárosban és látjuk a magyarság évszázadainak zivataros helyeit Muhinál és Ónodon.


Túramozgalom útvonala:

A túra két országon, több különböző tájegységen át vezet. Szlovákiából a Szepes-Gömöri érchegységhez tartozó Sztolica-hegységben 1300 m tengerszint feletti magasságban eredő Sajó forrásvidékétől indul, és annak folyásirányát követve, - a határon át (Bánréve) - egészen a Tiszába való beömléséig (Kesznyéten) tart, érintve és felkeresve az útvonalba, vagy annak közelébe eső gazdag turisztikai látnivalók egész sorát. A túra első részét csak gyalog lehet teljesíteni, középső részét csak kerékpárral, az utolsó részét pedig csak vízen túrázva.

Gyalogos szakasz: Sztolica (Siolica), Sajóréde (Rejdova). A túra távja 9,5 km, szintemelkedés nincs.

Kerékpáros szakasz: Betlér (Betliar), Krasznahorka (Krásnohorské Podhradie), Gombaszögi-barlang (Gombasecka Jaskyna), Gömörhorka (Gemerska Horka), Sajógömör (Gemer), Hanva (Chanava), Bánréve A túra távja 103 km, szintemelkedés 500 m.

Vízi szakasz: Sajókaza, Szirmabesenyő, Ónod, Kesznyéten. A túra távja 132 km


Ellenörzőpontok, bélyegzőhelyek:

Az igazolófüzetben megjelölt bélyegzőhelyen és módon kell igazolni a teljesítést.


Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A túra igazolása: külön igazolólapon történik, mely az igazolófüzetben van elhelyezve. Igazoló füzet beszerezhető a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség címén (3527 Miskolc, Selyemrét u. 30. fsz. 2., ügyfélfogadás: kedd 16:30-18:30) az aktuális összeg befizetésével.

A teljesítés után az igazolófüzetben található, kitöltött igazolólapot - a vízi túrázót teljesítés közben ábrázoló fényképpel együtt(!) - a fenti címre kell visszaküldeni. A teljesítés ellenőrzése után kapja meg a túrázó a jelvényt.