TÚRABÁZIS.hu

Alpannonia "örömvándor" élményút

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-253 
Túra(mozgalom) név:
Alpannonia "örömvándor" élményút (Alpann)
Típus:
témaprogram 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Útvonal összesített hossza:
216 km 
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Megjegyzés:
Semmeringtől Kőszegig: 90km főút+összesen 126km bekötőút 

Túramozgalom kiírása:

Az "alpannonia" élmény turistautat az "örömvándor" igényei szerint alakították ki.

A főút Semmeringtől a magyarországi Kőszeg városáig húzódik. Ez a szakasz kb. 104 km hosszú, mely átlagosan napi 15 -21 km-es szakaszokban 6 nap alatt kényelmesen megtehető. Fontos turisztikai helyszínek bekapcsolása érdekében mellékutak (bekötőutak) kötődnek a főúthoz. Ezek az utak szintén maximum 17 km-esek, hogy a turista 1 nap alatt könnyen megtehesse őket. A bekötőutak teljes hossza 170 km.

A turistaút az alpesi és a pannon térség természeti, klimatikus és kulturális érdekessségeit köti össze. Mindenekelőtt az idetartozó régiók természeti szépségeit kell hangsúlyoznia, hogy a pompás kilátás, élmények stb. a túrázó számára felejthetetlenné váljanak.

Az útvonal nehézségi foka a legkönnyebbtől a közepesig terjed, mely pontosan megfelel a családok és az "örömvándor" igényeinek. Az út kivétel nélkül családbarát, biztonságos és így veszélytelen szakaszokból áll. Ez a tény élménydús túrázást tesz lehetővé fiatalnak és idősnek egyaránt. A legszebb kilátópontok nagy része szelíd hegytetőkön található.

A nyugati végpont Semmering illetve Sonnwendstein csodaszép körpanorámát kínál a vendégek számára (Hochschwab, Veitsch, Schneealpe, Rax, Schneeberg, Bécsi-medence, Bucklige Welt dombsága, Fertő-tó, Hochwechsel, Mürz-medence). A Hochwechsel-ről szemünk visszatér a Semmeringre, a körülötte elterülő dombságra (Hutwisch, Kienberg, Hirschenstein), az amellett fekvő völgyekre és medencékre (Wiener Neustadt, Pinka, Lafnitz), egészen a magyar síkságig.

Az út során újra és újra csodálatos kilátópontokat találhatunk. Például a Hutwisch-kilátótornyot vagy a Redschlag-kilátót.

A Redl csúcsnál nemrég egy panorámás pihenőt is létrehoztak. A kilátópont kitűnő pozíciója nagyszerű kilátást kínál északra a Fertő-tóra és délre Riegersburgra. Felséges látványt kínál az Oberkohlstätten-panorámaút, a hirschenstein-i kereszt, az államhatáron álló Írottkő-kilátó, az Óház-tető stb.

Az "alpannonia" vég- illetve kiindulópontja a magyar oldalon a kedves városka Kőszeg, mely szőlőhegyeivel az Alpok utolsó nyúlványai és a magyar síkság találkozásánál fekszik.

Az út különleges varázsát adja, hogy az ember a számos kilátópontról nemcsak a következő célt, hanem az egész tájat maga előtt látja.

Az út bizonyára minden évszakban nagyon jó lehetőséget kínál túra- és természeti élményekhez.

Az élményteli túra után természetesen egy közeli termálfürdő a legmegfelelőbb a pihenésre.

Az "alpannonia" élményút ugyanúgy megtehető nyugatról keletre, mint keletről nyugatra. Az útszakasz keletről nyugatra mindenesetre megerőltetőbb, mert néhány méterrel nagyobb szintkülönbséget kell áthidalni. Ez sportos ambíciójú vendégek számára azonban érdekes kihívást jelenthet.

Ausztriában Semmering, Magyarországon Kőszeg nagyszerű kiindulópontként szolgál. Természetesen az út során és mindenekelőtt a hozzá csatlakozó turisztikai községekben rengeteg további bekapcsolódási lehetőség kínálkozik.