TÚRABÁZIS.hu

Források, forráshelyek Síkfőkút környékén

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-254 
Túra(mozgalom) név:
Források, forráshelyek Síkfőkút környékén (ForSík)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Összes érintőpont száma:
Minimálisan felkeresendő érintőpontok száma:
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Kapcsolódó szervező(k):
Hegyiember és Baráti Köre 

Túramozgalom kiírása:

A Hegyiember és Baráti Köre 2008. januárjától útjára indítja új túramozgalmát a Bükkben. Síkfőkút Noszvajhoz tartozó üdülőterület, Egertől alig 10 km-re. E kedves hely közelében találhatók túránk állomásai.

A jelvényszerző túrával arra szeretnénk felhívni a túrázók (és persze mások) figyelmét, hogy mit jelentett és jelent ma is a víz, a forrás az erdőben.


Túramozgalom érintő pontjai:

  • Szent Imre-forrás: Síkfőkúton található, a sárga sáv jelzésen, a hotel előtt.
  • Attila-kút: A sárga kör és a zöld négyzet jelzés elágazásában található, egy kis tóba folyik a vize.
  • István-kút(ja): Az Attila-kúttól Várkútra vezető zöld négyzet jelzésen lehet megközelíteni. A kút az út mellett futó árokban található. Ahol egy derékba tört öreg bükkfa csonkja látható az árokban, ahhoz közel, tőle feljebb menjünk le az árokba, és megtaláljuk a kő foglalatot.
  • Ágoston-kút: Nem minden térképen van jelölve, de a 2006-os atlasz jól jelöli. Az Istvánkúthoz közel a zöld négyzet jelzés útja felett található, az István-kúttól kb. 250 fokra. (kb. 50m szint, 150 m táv légvonalban) A László-kúttól kb. 150 fokra található. Mi innen közelítettük meg iránymenettel.
  • László-kút: Szintén a zöld négyzet jelzés mellett található. Ha Várkút felé megyünk, és elérjük a térképen is jelzett esőházat, akkor ott hagyjuk el az utat balra. Rövidesen megtaláljuk a rossz állapotban lévő kutat.
  • Vár-kút: Ahol a zöld négyzet jelzés felér Várkútra, ott van a forrás.
  • Hármas-kút: A sárga kör jelzésből balra kiágazik egy földút, körülbelül 600 m-re az Attilakúttól. A térképen is jelezve van. Ezen néhány métert kell csak menni. A forrás az út bal oldalán levő patakvölgy aljában található. Ereszkedjünk le az útról és megtaláljuk.
  • Katalin-forrás: A térkép lényegében jól jelzi. Ahol a sárga kör jelzés jobbra kezd kanyarodni, ott kell balra letérni (kb. 1 km-re az Attila-kúttól), megkerülve egy horhost. Elhaladunk egy vadászles mellett (rajta 37-es szám), és az úton tovább menve hamarosan egy elhanyagolt pihenőhöz érünk. Itt találhatjuk meg az egykori forrás foglalatát.
  • Szarvas-kút: Talán ezt a legnehezebb megtalálni. A novaji kunyhótól indul az a jelzetlen út, ami a térképen is látható. Kb. 350 m-t ezen haladunk, majd jobbra lekanyarodik róla egy ösvény. Induljunk el ezen és hamarosan egy kis bemélyedéshez érünk, melyben a kút található. (A kút a novaji kunyhótól 120 fokra található.)

Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A túra teljesítéséhez kilenc forrást kell felkeresni, melyek mindegyike valamilyen formában kiépített. Miközben kellemesen sétálgatunk e szép üdülőhely környékén, próbára tehetjük tájékozódási képességünket is, hiszen mindenki maga dönti el, milyen sorrendben keresi fel a forrásokat. A túra egy nap alatt kényelmesen teljesíthető.

A túrát teljesítők oklevelet és kitűzőtt kapnak. A részletes leírás és az igazolólap beszerezhető Pető Sándortól az immolation@freemail.hu címen, (levélcím: 2113 Erdőkertes Kossuth u. 60.) továbbá letölthető a www.turabazis.hu oldalról.