TÚRABÁZIS.hu

1100 év emlékei Békésben

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-26 
Túra(mozgalom) név:
1100 év emlékei Békésben (1100Bék)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Összes érintőpont száma:
Minimálisan felkeresendő érintőpontok száma:
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Kapcsolódó szervező(k):
Alföld Turista Egyesület 

Túramozgalom kiírása:

Az elmúlt évek során a szakemberek nagyrészt feldolgozták, új adatokkal egészítették ki megyénk történelmét. Ezek eredményei minden bizonnyal fellelhetőek lesznek múzeumaink kiállításain és a helytörténeti, ismeretterjesztő munkákban. Túramozgalmunk kiírásával szeretnénk ráirányítani a figyelmet szűkebb hazánk jelentősebb történelmi eseményeire - legendáira - helyszíneire, megmaradt építészeti emlékeire. A fentiek szellemében az alábbi honfoglaláskori, vagy török hódoltságot megelőző időkből származó történelmi emlékeket, helyszíneket ajánljuk felkeresésre.


Túramozgalom érintő pontjai:

  • Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely A XI.-XII. században épült monostor maradványa az Alföld délkeleti részének legrangosabb Árpád-kori műemléke.
  • Gyulai vár A Tiszántúl egyedüli épen maradt vára.
  • Békés Több száz éven keresztül a megye székhelye volt, határában földvár állott.
  • Szeghalom Esperességi székhely volt és az avarok átal épített földvár helye.
  • Szarvas A XIII. században a tiszántúli kun szállások egyike. Határában a török által épített palánkvár állott.
  • Sarkad Váráról ismert és hajdúi vitézségéről, akik hősiesen küzdöttek a török ellen.
  • Kopáncs-puszta A hajdani Mezőkopáncs XI. században, román stílusban épült templomát a XV. századig használták. Restaurálására 1935-ben került sor.

Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A felsorolt helyszínek közül legalább ötöt kell tetszőleges sorrendben, időpontban és módon, gyalogos, kerékpáros túra, osztálykirándulás stb. keretében felkeresni, ezt egyénileg a túrafüzetben bélyegzéssel igazolni. A szervezőkhöz beküldött, lebélyegzett füzet ellenőrzése után adjuk ki a túra jelvényét. Teljesítése lehetséges 1996. után is, összeköthető a szintén általunk rendezett "Két keréken Békésben" megyei kerékpáros körtúrával. A füzeteket a szakosztály címén lehet igényelni.