TÚRABÁZIS.hu

Zsidó Emlékhelyek Magyarországon

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-266 
Túra(mozgalom) név:
Zsidó Emlékhelyek Magyarországon (Zsid)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
 
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Kapcsolódó szervező(k):
Vasas SC. Természetbarát Szakosztálya 

Túramozgalom kiírása:

A mozgalom célja, hogy a zsidó emlékhelyek megismerésén keresztül elősegítse nemzeti múltunk és hagyományaink megismerését és megőrzését. Ezek az emlékhelyek nemzeti értékeink, történelmi múltunk részei. Óvásukra fokozottan szükség van, hiszen a zsidóság létszáma Magyarországon a holocaust idején negyedére csökkent. A gyönyörű zsinagógák pedig a szocializmus évei alatt pusztulásnak indultak. Megmentésükre elérkezett az utolsó óra.

A túramozgalom nem törekszik teljességre, a rendelkezésünkre álló bő választékból válogattuk ki a legjellemzőbb és legszebb emlékhelyeket. Az összeállításánál elsősorban Orbán Ferenc „A zsidó kultúra nyomában a Kárpát-medencében” című könyvét vettem alapul.


Túramozgalom érintő pontjai:

Az emlékhelyeket funkciójuk szerint csoportosítottuk.

A megtekintendő emlékhelyek:

működő zsinagógák (5 db.)

 1. Bp. Dohány utca,
 2. Szeged,
 3. Nyíregyháza,
 4. Pécs,
 5. Mád

múzeumként működő volt zsinagógák (5 db.)

 1. Bp., Holocaust Múzeum
 2. Sopron: Ó-zsinagóga,
 3. Tata (görög szobrok másolatai),
 4. Kecskemét (Michelangelo szobrok másolatai),
 5. Kisvárda (Rétközi múzeum)

egyéb kulturális helyként működő volt zsinagógák (7 db.)

 1. Budapest: Mindenki temploma (X. Cserkesz u. 7-9)
 2. Esztergom: Technika háza,
 3. Szolnok: Galéria,
 4. Szekszárd: Művészetek Háza,
 5. Szentes: könyvtár,
 6. Keszthely: Bibliai kert,
 7. Apostag: Falu-ház,

kiemelkedő zsidó személyek emlékhelyei (5 db.)

 1. Gyomaendrőd: Kner-féle nyomda múzeum
 2. Szentkirályszabadja: Radnóti emlékmúzeum,
 3. Siófok: Kálmán Imre emlékmúzeum,
 4. Balf: Szerb Antal emlékmű,
 5. Nagykálló: Korányi Frigyes emlékház

zsidó zarándoklat érintési pontjai (csodarabbik sírjai) (5 db.)

 1. Nagykálló: Taub Izsák sírja,
 2. Sátoraljaújhely: Teitelbaum Mózes sírja,
 3. Olaszliszka: Friedmann Cvi Hers sírja,
 4. Bodrogkeresztúr: Steiner Jesája sírja,
 5. Tokaj: Konferencia Központ

Temetők: (3 db.)

 1. Lovasberény: zsidó temető
 2. Bp. Csörsz utcai temető
 3. Tokaj: régi zsidó temető

Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A jelvényszerző túramozgalomhoz 30 emlékhely tartozik, amelyekről fényképet és rövid ismertetőt adunk, különös tekintettel azok földrajzi elhelyezkedésére és felkereshetőségére.

A túramozgalmat bárki, bármilyen formában teljesítheti, ha eleget tesz a kiírás feltételeinek, azaz meglátogatja a kiírt látnivalókat.

A feltüntetett látnivalók megtekintésének igazolása az igazolófüzetben történő pecsételéssel, a belépőjegy csatolásával vagy az emlékhelyek fényképeinek bemutatásával történik. A pecsételést múzeumok és intézmények esetén azok pecsétjével kell elvégeztetni, a tokaji temetőnél a kompjegy beragasztása az igazolás, az egyéb helyeken pedig egy olyan pecsét, ami vidéken a helységnevet, Budapesten a kerületet is tartalmazza. A teljesítés kétfokozatú. Az első fokozathoz 15 emlékhelyet kell megtekinteni úgy, hogy minden csoportból legyen legalább kettő. A második fokozathoz a maradék emlékhelyeket kell megnézni. A teljesítés igazolásakor a teljesítő megkapja a ”Zsidó emlékhelyek Magyarországon” kitűzőt és sorszámozott emléklapot.

Az igazolófüzet beszerezhető a szervezőnél és az MTSz irodájában (1065 Bp. Bajcsy Zs. út. 31. II. 3.). Az igazolófüzet ára 500 Ft, ami az oklevél és a kitűző árát nem tartalmazza. Az utóbbiakért teljesítéskor kell fizetni. A teljesítésigazolás ára 400Ft/fokozat.


További információ források:

A mozgalom szervezője a Vasas SC Természetbarát Szakosztálya. Címe: 1139 Budapest XIII. Fáy u. 58. I emelet 3. Természetbarát terem. Fogadási idő: minden hétfőn 16-17.30 között. Az igazolólapot (fényképeket) és a pénzt postán kell elküldeni a következő címre: dr. Fabók Julianna, 1041 Budapest IV. Deák Ferenc u. 65. V. 15. Tel. : 1/369-3185. e-mail: fabokjulianna@t-online.hu Megcímzett és felbélyegzett A5 nagyságú borítékot kérünk szépen mellékelni, ebben elküldjük az emléklapot és kitűzőt, valamint visszaküldjük az igazolófüzetet és a fényképeket.