TÚRABÁZIS.hu

Koppány

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

egy fénykép a túramozgalomról
Túra azonosító (ID):
TBT-272 
Túra(mozgalom) név:
Koppány
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Útvonal összesített hossza:
55 km 
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Megjegyzés:
Somogyacsa - Bonnyapuszta, végig a Koppány-völgyön 
Kapcsolódó szervező(k):
Koppány Természetjáró Egyesület 

Túramozgalom kiírása:

A Koppány völgye egyike Külső-Somogy csodálatos, szemet nyugtató, lankás vidékeinek. A meredek dombok között hajnalban gyakran megülnek a párafelhők, ilyenkor úgy tűnik, mintha nagy vattacsomók töltenék meg a völgyet, rejtélyes és kicsit misztikus hangulatot adva a tájnak és az errefelé elterülő kis falvak templomtornyainak, a szőlőhegyeken álló régi kőkereszteknek. Ha az utazó a megyeszékhely, Kaposvár felől lép be a Koppány völgyébe, akkor az igali „kapun” áthaladva juthat el ide. Ha azonban a Balaton felől közelíti meg a vidéket, úgy egy 1217 lakosú kisközségen, Andocson keresztül éri el úti célját.

Történelmi tény, hogy Andocs és a tőle délre elhelyezkedő völgy, csakúgy, mint Somogy jelentős része, Koppány birtoka volt. Az egykor élt magyar vezér emléke valóban olyan eleven, hogy lépten-nyomon az ő nevébe botlik errefelé a turista, ha úgy dönt, hogy gyalog barangolva járja be a vidéket. Még a természeti környezet is az egykori lázadó emlékét idézi, hiszen az itteni táj vízrajzi és földrajzi viszonyait a Koppány és vízgyűjtő területének vízfolyásai alakították és alakítják ma is.

Azzal a szándékkal indítottuk útjára a túramozgalmat 2013-ban, hogy a túrázók által kevésbé ismert Koppány-völgy szépségeire, történelmi emlékeire, geológiai értékeire felhívjuk a figyelmet.


Túramozgalom útvonala:

Somogyacsa - Koppány - Gerézdpuszta - somogydöröcskei bekötőút - Szorosad - Törökkoppány - Kápolna-hegy - Török-kút - Gyertyánosi-forrás - Hunyadi ház - Patkó-kút - József-hegy - Somogyacsa - Acsai-árok - Bonnya - Tőzeges-tó - Bonnyapuszta


útvonal szint profil

Ellenörzőpontok, bélyegzőhelyek:

 • Somogyacsai kálvária (P+ 0,26 km)
 • Szorosad Tök-jó presszó (P sáv 0,4 km)
 • Törökkoppány, Koppány vezér szobra (P+ 0,61 km)
 • Törökkoppány, Szőlőhegyi kápolna (Z háromszög 0,22 km)
 • Török-kút (P forrás 0,24 km)
 • Gyertyánosi-forrás (Z forrás 0,7 km)
 • Patkó-kút (Z forrás 1,45 km)
 • József-hegy (P+)
 • Somogyacsai pincesor (Z sáv)
 • Hármas elágazás (Z sáv)
 • Bonnyai feszület (Z sáv)
 • Mosolygó Krisztus (S sáv 0,3 km)
 • Tőzeges-tó (Z forrás 1,13 km)
 • Koppány csárda (Z sáv)

Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A túramozgalom nyílt, melyhez bárki csatlakozhat. A teljesítés nincs időhöz kötve.

Az útvonalat tetszés szerinti irányban és szakaszolással lehet gyalogosan végigjárni. A teljesítést a meghatározott módon kell igazolni. Igazolásul bármilyen bélyegzőlenyomat megfelel, amelyen olvashatóan szerepel az adott település neve, továbbá a sorszámozott Tájak Korok Múzeumok bélyegzők is megfelelnek.

Bélyegző hiányában fényképpel kell igazolni ottjártunkat. Ahol nem bélyegzővel kell igazolni a pont, illetve a település érintését, ott külön felhívjuk a figyelmet az igazolás módjára!

Egyes érintőpontokon egy fehér alapra zöld festékkel festett két számjegyből álló számot kell leolvasni és az igazolófüzetbe jegyezni. Íróeszköz legyen kéznél!

A teljesítés után a személyes adatokkal kitöltött igazolófüzetet egyesületünk címére kell eljuttatni, amelyhez mellékelni kell egy felbélyegzett válaszborítékot is.

A teljesítés elfogadása után az igazolófüzetet és a túramozgalom jelvényét a teljesítő lakcímére postázzuk.


További információ források:

A Koppány túramozgalom igazolófüzetét a következő képpen lehet rendelni: E-mailben: koppany.te@gmail.com vagy postán: KoppányTE 7400 Kaposvár Bláthy Ottó utca. 16. web oldal: https://koppanyte.blogspot.hu/

A túramozgalom végigjárása után az igazolófüzetet egyesületünk levelezési címére kell megküldeni. Az igazolófüzettel együtt kérünk 1 db A6 mérető megcímzett és válaszbélyeggel ellátott borítékot is, amelyben visszaküldjük az elfogadott igazolófüzetet és a jelvényt!