TÚRABÁZIS.hu

Holló-kőtől Vörös-kőig

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-288 
Túra(mozgalom) név:
Holló-kőtől Vörös-kőig (HolVör)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Útvonal összesített hossza:
65 km 
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Kapcsolódó szervező(k):
Váci Lakóterületi SE Túraszakosztály 


()

(TÉR) KÉPEK ÚTVONAL VÁLTOZÁSHOZ::

Túramozgalom kiírása:

2007. nyarának elején az Index internetes portál "Kéktúra-jelvényszerző túramozgalmak" c. topicjában értekeztünk többen arról: milyen izgalmas a Börzsönyön áthaladó egyik, végig azonos jelzéssel bíró útvonal, a Perőcsényből induló piros sáv, mely Nagymarosnál ér véget. Több, mint 40 km, érintve olyan helyszíneket, mint a páratlan panorámát ígérő, igazi börzsönyi túraterepet kínáló Kövirózsás-gerinc, benne a Holló-kő, a Salgóvár; vagy olyan műemlékekkel büszkélkedő falvakat, mint Nagybörzsöny, Márianosztra; népszerű kirándulóhelyeket, mint Törökmező, Nagymaros. Megérne akár egy jelvényszerző túramozgalmat, vagy egy teljesítménytúrát. Közben felmerült: a piros sávjelzések szabvány szerinti rendeltetése, hogy tájegységeken át vezessenek, s a Börzsönyben megszokott tájékoztató táblák szerint is, de a turistatérképek szerint is, e jelzett út itt nem ér véget, hasonlóan az Országos Kéktúrához, Nagymaroson túl, egy dunai átkelés után, Visegrádon folytatódik. A Visegrádi-hegységben a piros jelzés bevisz a vadregényes Apát-kúti völgybe, felmegy Pilisszentlászlóra, érinti a Vörös-kő csúcsát, melyről az útvonal másik markáns panorámája tárulkozik ki, majd egy újabb kedvelt Duna-menti kirándulócélpontnál, Leányfalun ér véget.

A teljes útvonal adatai: Perőcsény-Leányfalu: 66 km/2250 m szintemelkedés. Ennek végigjárása bizony megér egy díjazást, akár több részletben, akár egyszerre is. Sokáig állt a kérdés: túramozgalom legyen vagy teljesítménytúra? S főképp: mi legyen a neve? Nehéz olyan címkét kitalálni, amely ne emlékeztetne valamely másik kiírásra, hiszen adja magát a Duna, mint kapocs, továbbá a tény, hogy csak a folyó alkotott két külön vulkáni középhegységet, azok egykor összetartoztak. A Duna-parti, Duna-menti és a Vulkán nevek más túrák kapcsán már foglaltak voltak, a Perőcsény-Leányfalu nem túl fantáziadús, a piros túra is szegény képzeletre vall, így a két végpontot képező falu felett magasodó csúcsok jelentették a megoldást, főleg, hogy nevük összecseng.


Túramozgalom útvonala:

végig Piros sáv: Perőcsény - Nagymaros - Visegrád - Pilisszentlászló - Leányfalu


KAPHATÓ KITŰZŐK, OKLEVELEK:

További információ források:

Igazolófüzet beszerezhető -ára 2013-ban 600 forint, mely a díjazást is tartalmazza- az alábbi helyszíneken: - a szervezett túráinkon, következő esemény: Pilisi teljesítménytúra, 2013. február 17., Leányfalu, Duna Presszó, Gyulay Pál u. 3. (a komp közelében), 7-10 óra - a Teljesítménytúrázók Társasága klubnapjain, hétfőnként 19-21 óráig, I., Attila út 2., a Tabáni Spartacus székháza, pincehelyiség.) - Királyrét, Ákos büfé - Perőcsény, kocsma a buszfordulóban (a bélyegzőhelyen) - Kemence, Kőrózsa Panzió; - személyes egyeztetéssel: 06 (30) 329-2464, forgacs2638@gmail.com