TÚRABÁZIS.hu

Honfoglalás Emlékezete

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-47 
Túra(mozgalom) név:
Honfoglalás Emlékezete (HonfEml)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
 
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Kapcsolódó szervező(k):
Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség 

Túramozgalom kiírása:

A Honfoglalás Emlékezete 896 - 1996 " címu túramozgalmat a Csongrád megyei Természetbarát Szövetség eredetileg 1993-ban az szövetség alapításának 35. évfordulóján írta ki, a honfoglalás millecentenáriumának tiszteletére. A nagy érdeklodésre való tekintettel az 1996-ban véget ért mozgalmat szövetségünk változatlan feltételek mellett 1997-tol 2000-ig újból meghirdeti a a magyar államalapítás közelgo 1000 éves évfordulójának emlékére.


Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A túramozgalom hét feladatkörben állítja össze a teljesítés követelményeit, amelyek során szerzett pontszámok adják az értékelés alapját. A szerzett pontszám biztosítja az elismerés fokozatát: bronz-, ezüst- és aranyjelvény szerezheto meg. A már megkezdett túrafüzetek érvényesek.

  • Az I. és II. feladat ostörténetünkbe vezet, részben irodalmi megvilágításban
  • A III. feladatcsoport a hét magyar törzs nevének a kárpát medencében található, helynevekbe történt beépülésének felsorolását kívánja meg: pl. Alsónyék, illetve ezen települések felkeresését kéri, esetleg múzeumlátogatással.
  • A IV. feladat érdekfeszíto portyára hív Csongrád megyében. Meg kell látogatni Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkot. A Feszty Árpád alkotta körkép megtekintése felejthetetlen élmény, mely mellé sorakoznak az Emlékpark egyéb kiemelkedo látnivalói.
  • Az V. feladat a kalandozások és fegyverszövetségek történelmérol faggatja a résztvevoket.
  • A VI. kérdéscsoport során a honalapító Árpád nemzetségébol származó Árpád-házi királyaink életébe tekinthetünk be. Tanulmányozható a leszármazás rendje, az egyes családok összetétele, az uralkodás idopontja. Kapaszkodóul - a teljesség igénye nélkül - a túrafüzetben felsoroltuk azon városokat és településeket, amelyek valamely oknál fogva kötodnek egyes Árpád-házi királyainkhoz. Feladat: tetszés és lehetoség szerint ezen helyek felkeresése és méltatása az Árpádkor története kapcsán. Egy-egy hely általában csak egyszer értékelheto, kivétel a korabeli település azonosítása.
  • Végül a VII. feladat teljesítése a Börzsöny-hegységben 2000-ben megrendezendo túrák, portyák keretében szórakoztató vetélkedés során válik lehetové. Szállás: Kisirtáspusztán
  • a CSMTSZ kulcsosházában. Az elore láthatóan több napos "emléktúra" idopontja 2000. szeptember, jelentkezési határideje 2000.május 31.

További információ források:

A 40 oldalas túrafüzet megvásárolható a Csongrád megyei Természetbarát Szövetségben, mindenkori ára magába foglalja a bronzjelvény árát is. Az ezüst és aranyjelvények önköltségi árát a teljesítést követoen kell kifizetni.