TÚRABÁZIS.hu

Lehel-forrás

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-56 
Túra(mozgalom) név:
Lehel-forrás (LehF)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Összes érintőpont száma:
Minimálisan felkeresendő érintőpontok száma:
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Megjegyzés:
A Zagyva forrását felkeresni. 
Kapcsolódó szervező(k):
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Természetbarát Szövetség 

Túramozgalom kiírása:

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Természetbarát Szövetség továbbra is ápolja a volt jászberényi LEHEL SC természetjárói által 1967-ben indított, eméktáblával megjelölt Zagyva forrás emléktúrát.

Cél: A forrás túra keretében történő felkeresése, természeti környékének, irodalmi, történelmi eseményeinek megismerése, az ősi és az újkori történelemre való emlékezés. A túrát teljesítők névre szóló emléklapot kapnak.


Túramozgalom útvonala:

A "LEHEL FORRÁS" a Karancs-Medves hegységben a Salgóbánya - Zagyvaróna - Eresztvény - Salgó vár által közrefogott Zagyva - völgyfőben található. Megközelítése minden évszakban a legkülönfélébb túraváltozatokkal lehetséges. Közlekedési eszközzel a felsorolt helységek megközelíthetők, ahol parkolási lehetőség is van. E helyekről változatos útvonalokon, csillagtúra szerűen is elérhető a foglalt forrás, egy napos túra keretében is. Salgóbányáról a jelzés szinten haladó sétaúton, Zagyvarónától a jelzésen haladhatunk.


Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A mindenkori túravezető és az egyesület elnöke, illetve a szakosztályvezető igazolásával és a 2./ pontban felsorolt helységekben történő bélyegzéssel és keltezéssel ellátott “Túrajelentés” nyomtatványt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Természetbarát Szövetség címére kell megküldeni. Beérkezés után a névre kiállított emléklapokat megküldjük az egyesület/szakosztály, vagy túravezető címére. A túrajelentést szövetségünk őrzi meg.

Az emléktúra egész évben egyénileg, vagy csoportosan teljesíthető. A 2./ pontban jelzett területen tapasztaltakat közérdekű bejelentésként a túrajelentésre kérjük vezessék rá.


További információ források:

A forrást 1967-ben a Lehel Sc. természetjárói foglalták társadalmi munkában emléktáblával, abból a célból, hogy megyénk, közelebbről a Jászság folyójának eredetét megjelöljék és nevében az ősmagyar történelem és a Jászság mai kapcsolatára emlékezzünk. A forrás a Zagyva-völgy, a forrásvidék egyetlen forrása. A Zagyva, amely eredetétől Szolnokig a Tisza torkolatáig 160 km hosszú, szeszélyes vízhozamú folyó. Sajnos előfordul, hogy a forrás is elapad, a kb. 500 m tengerszint feletti magasságban a horhosok fölött terméskőbe foglalt házban. A Zagyva a Medves vizeit gyűjti össze. A vulkáni vidék földtörténeti nevezetesség is, Petőfi megihletője. Így ír róla felvidéki útja során, amelynek kéziratmásolata Salgóbányán található: “Nincs semmi a csillagokhoz közelebb, mint a Salgó.”