TÚRABÁZIS.hu

Bükk forrásai 2. (Dél)

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-71 
Túra(mozgalom) név:
Bükk forrásai 2. (Dél) (BükkFD)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Összes érintőpont száma:
20 
Minimálisan felkeresendő érintőpontok száma:
20 
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Kapcsolódó szervező(k):
Vasutas Természetjárók Bükki Egyesületet 

Túramozgalom kiírása:

A túramozgalom célja, hogy a Bükk hegység karsztforrásainak felkeresése során túrázók megismerjék a tájegység szépségeit. Nyújtsanak segítséget a környezet a jó minőségű vízkészlet, a források körül kiépített pihenőhelyek megóvásában.


Túramozgalom érintő pontjai:

 1. Bársonyos-forrás
 2. Belvács-forrás
 3. Guba-kút
 4. Hősök-kútja
 5. Hubertus-forrás
 6. Ilona-kút
 7. Jézus-kútja
 8. Juhász-kút
 9. Lénárt-forrás
 10. Lóczy-forrás
 11. Orosz-kút
 12. Pazsag-kút
 13. Remete-kút
 14. Samassa-kút
 15. Szalajka-forrás
 16. Szent Erzsébet-forrás
 17. Szt. Imre-forrás
 18. Szikla-forrás
 19. Tamás-kút
 20. Tiba-kút

Túramozgalom útvonala:

Ajánlott útvonalak:

 1. Szalajka-forrás (Szilvásvárad), Szikla-forrás, S-, Horotna-völgy, Katonasírok, P-, Lóczy-forrás, Bélapátfalva (12 km/250 m)
 2. Bélapátfalva, K-, Gilitka-kápolna, ZO, Z-, Homonna-tisztás, P-, Guba-kút, Leshely, Hubertus-forrás, PO, P€ , Szarvaskő (17 km/280 m)
 3. Felsőtárkány, Samassa-kút, K-, Tamás-kút (Kis Soma-forrás), K+, Lénárt-forrás, Juhász-kút, Bánya-hegy, Répáshuta (18 km/550 m)
 4. Répáshuta, Katalin-völgy, Pazsag-kút, Derecske-lápa, K-, Hidegpatak-völgy, Belvács-forrás, Tamásszéki-völgy, Mocsárosház, P+, Márványbánya, P-, Jézus-kútja, Kács (24 km/460 m)
 5. Egervár, P-, Nagy Eged, Dobó István kilátó, Tiba-kút, Bükki kék, Egervár (12 km/340 m)
 6. Lillafüred, Bársonyos-forrás, Száraz-Szinva, Bükkszentkereszt, S+, Hősök-kútja, P-, Kisdéli sípálya, Orosz-kút, S-, Lillafüred (12 km/380 m)
 7. Bükkzsérc, P€ , Szent Erzsébet-forrás, Völgyfő-ház, P-, Vasbánya-tető, P+, Novaji kunyhó, P+, Szent Imre-forrás (Síkfő-kút) (13 km/310 m)
 8. Hollóstető, Hór-völgy, Bodzás-rét, Dorongós, Ilona-kút, K+, Árpád-kert, Kecskevár-nyak, Bekénypuszta, Remete-kút, Bekénypuszta, Mocsolyástelep (18 km/80 m)

Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A túramozgalomba mindenki bekapcsolódhat, aki a nevezési díj ellenében kapott, sorszámozott igazolófüzettel rendelkezik.

A Bükk északi és déli részén található források felkeresésének igazolására külön igazolófüzet szolgál.

Az igazolófüzetet a Vasutas Természetjárók Bükki Egyesületétől (3530 Miskolc, Jendrassik u 3.) és a BAZ Megyei Természetjáró Szövetségétől lehet igényelni.

A teljesítés tetszés szerint a Bükk északi vagy déli oldalán lévő források felkeresésével indul. Az egyes források felkeresését az igazolófüzet megfelelő sorában - a felkeresés időpontjának és a forrásnál elhelyezett azonosító kódnak a beírásával - kell igazolni. A kód a forrás műtárgyán, vagy közelében található kör alakú, kék szegéllyel ellátott alumíniumlapról olvasható le.

A kitöltött igazolófüzet értékelésre kerül, az I. (északi) vagy II. (déli) részt teljesítők - a kódok pontos bejegyzéséért - kitűzőt kapnak.

Az értékeléshez az igazolófüzet középső lapjait egy a saját névre megcímzett és felbélyegzett válaszborítékkal együtt kérjük a VTBE címére megküldeni.

A tetszés szerint telkesített északi vagy déli oldal értékelését követően igényelhető a másik oldal forrásainak igazoló füzete.

Az északi és déli rész sikeres teljesítését emléklappal és jelvénnyel ismerjük el.

A források felkeresésének sorrendje, határideje nincs kötelezően előírva.

A források bejárása egyénileg és csoportosan is történhet, gyalog, kerékpárral, vagy sível sportszerű.


További információ források:

Az értékeléssel, illetve a túramozgalommal kapcsolatos további kérdéseket észrevételeket Kovács László várja a 46/389675 telefonszámon.