TÚRABÁZIS.hu

Parádi Mátra látványosságai

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-83 
Túra(mozgalom) név:
Parádi Mátra látványosságai (PMLát)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Összes érintőpont száma:
14 
Minimálisan felkeresendő érintőpontok száma:
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Megjegyzés:
2 10 km túra/fok 
Kapcsolódó szervező(k):
Eszterházy Károly Gyakorlóiskola ODK 

Túramozgalom érintő pontjai:

 • Várak:
  1. Síroki vár
  2. Mátraderecskei Kanázs vár
  3. Oroszlánvár (földvár)
 • Fürdők:
  1. Bükkszék
  2. Mátraderecske
  3. Parádfürdő
 • Természeti ritkaságok:
  1. Siroki Nyírjes tó
  2. Szent István csevice
  3. Siroki barát és apáca sziklák
  4. Parádfürdő, Ilona vízesés
  5. Klarissza csevice
 • Kiállítások:
  1. Parádfürdő, Cifraistálló
  2. Parád-Palócház
  3. Recsk, kényszermunka-tábor

Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A túramozgalom három fokozatú és a fokozatok csak egymás után teljesíthetők. A teljesítés túranemei: gyalogos és kerékpáros.

A teljesítéshez legalább két gyalogos vagy kerékpáros túrán kell részt venni, és egy-egy gyalogtúrán legalább 10, kerékpártúrán legalább 30 km-t kell teljesíteni. Egy-egy fokozat teljesítéséhez a következő várak, fürdők, természeti ritkaságok és kiállítások közül egyet-egyet kell felkeresni. Célszerű tehát a túrákat úgy szervezni, hogy az alábbi látványosságok egy részét érintsék alkalmanként. A Parádsasvári Üveggyár meglátogatása, valamint a Felső-Tarjánkai és/vagy Várbükki Erdészház felkeresése bármelyiket pótolhatja.

Az érintési pontokon, illetve közelükben történt bélyegzéssel vagy fényképezéssel lehetséges. A teljesítés igazolása történhet egyénileg vagy csoportosan is túrajelentésen, üres papíron, vagy levelezőlapon. Az igazolásokon fel kell tüntetni a résztvevők nevét és zületési évét, lakcímét. Az igazolás egy példánya a túramozgalom szervezőinél marad. Ennek hiányában az iskola táborának gondnoka is igazolhatja a teljesítést, ha a teljesítés a táborból indulva történik.

A teljesítés elismerése: Az erre a célra készült háromfokozatú kitűzők egyikének átadásával (megküldésével). A következő fokozat teljesítésekor a korábbi teljesítése(ek) igazolását be kell mutatni! A kitűzők más-más színű feliratozással - a fokozatoknak megfelelően készültek. A kitűzők ára (1998-ban): 100,- Ft/db