TÚRABÁZIS.hu

Hazánk tájain

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-9 
Túra(mozgalom) név:
Hazánk tájain (HazTáj)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
 
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
Kapcsolódó szervező(k):
Teljesítménytúrázók Társasága 

Túramozgalom kiírása:

A teljesítménytúrázóknak lett meghirdetve 2002-ben a Hazánk Tájain túramozgalom azzal a céllal, hogy felhívja a túrázók figyelmét Magyarország tájainak sokféleségére, kevésbé ismert és látogatott vidékeire. 2004 novembertől új szabály szerint is teljesíthető a túramozgalom, amelynek a lényege az, hogy immár teljesítménytúrák nélkül is teljesíthető lesz e országos túramozgalom. Ezáltal az kiszélesedik az egész természetjáró társadalomra, hogy ne csak a teljesítménytúrázók vehessenek részt mozgalmunkban. Minden túrázót buzdítunk tehát: Keljen útra egy csodálatos felfedező kalandra Hazánk szép tájain, Magyarországon!

Kiegészül az igazolófüzet több mint 50 túrajavaslattal (35 tájegységben), hogy megkönnyítse a túrázó dolgát a túraútvonal-választásban. Az útvonalak csak ajánlottak, vagyis bármilyen szabadon választott túrával igazolhatóak a tájegységek. (pár kötelező túra kivételével) A javasolt túrák a természeti-tájképi látnivalókra helyeznek hangsúlyt, valamint külön említik a szép kilátóhelyeket és a kiemelkedő szépségű tájrészeket. A túrák távja többnyire 20-25 kilométer, amit könnyen lehet teljesíteni egy nap alatt átlagos erőnléttel is. Minden tájegységben egy túrát kell igazolni.


A Teljesítménytúrázók Társasága Magyarország különböző vidékeinek megismertetése céljából országos szintű túramozgalmat indít "Hazánk tájain" elnevezéssel. Reményeink szerint ez az új túramozgalom sok túratársunkkal fogja majd megszerettetni az országjárást és az aktív természetjárást. A túramozgalom teljesítéséhez az ország különböző tájegységeiben kell gyalogtúrázni. Magyarország területét három részre osztottuk fel, így a túramozgalom országrészenként is teljesíthető. (észak-nyugat; észak-kelet; dél) Az országrészek - több tájegységet magukba foglaló - régiókból állnak. Minden tájegységben igazolandó egy-egy túra. Ezek között adott számú teljesítménytúrának kell lennie. Az igazolófüzetben felsoroltuk a meghirdetett gyalogos rendezvények nevét és idejét (hónap) a megfelelő tájegységhez tartozó igazolórésznél. A túrák részletes kiírása megtalálható a Teljesítménytúrázók Társasága (TTT) által kiadott éves programfüzetben és a Turista Magazin honlapján!


Túramozgalom útvonala:

Országrészek, régiók és előírt túraszámok:

 1. ÉNy

  1. Nyugat-Magyarországi peremvidék: 6 túra, amiből 3 teljesítménytúra
  2. Dunántúli-középhegység (nyugat): 7 túra, amiből 4 teljesítménytúra
  3. Dunántúli-középhegység (kelet): 9 túra, amiből 5 teljesítménytúra
 2. ÉK

  1. Észak-Alföld: 8 túra, amiből 4 teljesítménytúra
  2. Észak-Magyarországi-középhegység (kelet): 8 túra, amiből 4 teljesítménytúra
  3. Észak-Magyarországi-középhegység (nyugat): 9 túra, amiből 5 teljesítménytúra
 3. D

  1. Dunántúli-dombság: 6 túra, amiből 3 teljesítménytúra
  2. Alföld: 6 túra, amiből 3 teljesítménytúra

Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A teljesítménytúrákon - választási lehetőség esetén - akármelyik távot lehet igazolni. A túramozgalom bármennyi idő alatt teljesíthető. Az igazolás a túramozgalom igazolófüzetébe történik rendezvényi vagy valamilyen hivatali bélyegzővel. Az igazolófüzet ára 1000 Ft, mely megrendelhető Andrási Gábor (1148 Budapest, Vezér utca 160. II/5.) címén a füzet árának befizetését igazoló rózsaszín postai utalvány fénymásolatának elküldésével. Felbélyegzett és megcímzett (A5-ös méretű) válaszboríték kell. Érdeklődni lehet telefonon Andrási Gábor 363-6648 vagy (20) 544-3212 számán, és Sztancsik György 290-9661 vagy (20) 911-8719 számán. E-mail: p-ista@freemail.hu

A sikeres teljesítők elnyerik a "Hazánk túrázója" elismerő címet, és díjazásul az erről szóló oklevél mellett tűzzománc jelvényt kapnak.


További információ források:

Az igazolófüzet megrendelhető a Magyar Turista szerkesztőségétől, és Andrási Gábortól is postán 1148 Bp. Vezér u. 160. címen.

Az igazolófüzethez jelenleg csak postai úton lehet hozzá jutni. A túramozgalom díja jelvény, az igazolófüzete ára 1000,-Ft.