TÚRABÁZIS.hu

Agostyáni Arborétum

Látnivaló adatok:

Agostyáni Arborétum  látnivaló fényképe
neve:
Agostyáni Arborétum

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.65925 E18.41772 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Tata (Komárom-Esztergom megye)  településtől 5.7 km-re
 
Baj (Komárom-Esztergom megye)  településtől 3.9 km-re
 
Tardos (Komárom-Esztergom megye)  településtől 1.5 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
nyitvatartási időben (május 1.–október 31. között munkanap: 9-16, egyébként: 10-16)

Személyes kapcsolat látnivalóhoz:

hely telefonszáma:
+36 30/915-6331 
hely e-mail címe:
info [kukacjel] verteserdo.hu 

Látnivaló bemutatása:

A Gerecse hegység egyik páratlan szépségű völgyében 30,5 hektáron láthatóak az arborétum-kert impozáns fás szárú növényei.

A gyűjtemény alapvetően két részre osztható. Az először ültetett 15,5 hektár az erdészeti jelleg mellett egyben bemutató terület is, a később telepített növények kifejezetten az erdészeti kutatást és megfigyelést szolgálják.

Az élőfa-gyűjtemény jelenleg több, mint 200 féle fa és cserje közössége. Az 1950-es, 60-as években telepített fák mára jelentős méreteket értek el és impozáns látványt nyújtanak. Az országban egyedülálló módon több fenyőféléből kisebb erdőt láthat az, aki ellátogat ide, valamint tulipánfák, nyírek, juharok, vasfák, égerek, kőrisek, diók stb. több változata is megtalálható az arborétumban.


Látnivaló története:

Előzménye az 1910-es évek elejéig nyúlik vissza, amikor az Eszterházy birtok hozzá értő szakemberei megfigyelték a domborzat és a vízfolyás adta helyi éghajlat kedvező hatásait és vörösfenyő telepítésével kísérleteztek. Az összefüggő, lombos erdőkkel, ligetes tisztásokkal borított, sziklás, vékony termőrétegű hegyoldalakkal, a völgyben művelt területekkel tarkított Gerecse hegységben fenyőerdőt nem találunk. Az elültetett vörösfenyők mégis kiválóan fejlődtek.

Az 1950-es évek elején a Magyar Tudományos Akadémia pályázatot hirdetett idegen (exóta) fafajokkal történő kísérletekre. A telepítés helyét keresve találtak a Bocsájtó-völgyben égre törő nyitvatermőkre. Tudományos módszerekkel felmérték a területet: mikroklímája megfelelt a fenyőféléknek is.

1955-ben kezdtük a telepítést 15,6 hektáron. A fajok elegyetlen és elegyes csoportjait 77 kisebb-nagyobb parcellába ültettük. Nem a nagy fajtagazdagság megteremtése volt a cél, hanem az erdészeti jelentőségű és esztétikai élményt nyújtó fajok és változatok telepítése. A völgyön átfolyó Hidegkúti-forrás vizét összegyűjtő patak útjába gátakat építettünk és két tavat létesíttetünk a kedvező éghajlat fenntartása érdekében.

A kiváló eredményeket tapasztalva, a legjobban fejlődő fajokat 9 hektáron újra telepítettük 1978-79-ben, majd 4,9 hektáron 1993-ban.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary tata komárom-esztergom kesz. baj komárom-esztergom kesz. tardos komárom-esztergom kesz. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: