TÚRABÁZIS.hu

Tardos

Tardos település adatok:

neve (2014.):
Tardos
rang:
község
területe (2014):
2332 ha (hektár)
lakások száma (2014):
700 db
lakosság szám (2014):
1615 fő
lakosság szám (1910. évben):
1692 fő

Tardos település címere:

Tardos település címere A címer úgynevezett háromszögű pajzs, mely középkori múlttal rendelkező település esetén használható. A település a honfoglalást követően a Tarján törzs Tardos nemzetségének szálláshelye volt. Tardos község első írásos említése 1204-ből származik, amikor is a krakkói vár birtokaként szereplő területet Imre király adománylevelével az esztergomi káptalannak adományozta. Korabeli okleveles említése 1217-ben Turdos, majd 1266-ban Tordas néven fordul elő. Mindezek indokolják a háromszögű pajzsforma választását.

A címer alapszínei a kék és a vörös.

A vörös szín a falu ásványi kincsét, a "tardosi vörösmárvány"-t jelzi, aminek bányászata Pannónia római uralmának idejétől Mátyás király visegrádi építkezéseinek idején át napjainkig tart. A vörös szín a vörösmárvány ásványi kincsre és a napjainkig fennmaradt kőfejtő és kőfaragó mesterségbeli tudásra egyaránt utal.

A kék-vörös szín a szlovák nemzetiséget idézi. A község a török hadjáratok során elpusztult és 1720-ig lakatlan volt. Ekkor az érsekség - Keresztély Ágost herceg, Magyarország első hercegprímásának, illetve Csáky Miklós gróf hercegprímás ideje alatt - az érsekújvári birtokáról katolikus szlovákokkal népesítette be. Ezzel kialakult a település magyar-szlovák vegyes nemzetiségű lakossága.

A kék mezőben lebegő arany, talpas kereszt ősi keresztény jelkép. Jelzi Tardos község lakosságának az első írásos említésétől napjainkig megőrzött katolikus hitvallását. A kereszt ősi formája utal a 306-ban mártírhalált halt négy szent pannóniai kőfaragó keresztény hite miatti mártíromságára.

A két mezőt a felső mezőben haladó, jobbról balra, kissé lefelé haránt vágó ezüst, hullámos hármas pólya jelzi a falu forrásait és vizeit, idekapcsolva a folyóba ölt négy szent pannóniai kőfaragó mártírhalálának történetét.

Az ezüstpólyákon úszó négy, arany vértanú korona idézi azt a négy kőfaragó mesterembert, akik Pannóniában a vörösmárvány bányában dolgoztak és együtt haltak hősi halált Krisztusért 306-ban. Klaudius, Kasztorius, Szemproniánus és Nikosztrátus a keresztény hite miatt szembe került Diokletianus császár parancsával, ezért szeges ostorokkal végigverték őket, és ólomkoporsóba zárva, élve a folyóba dobták. Emlékük ma is a négy koronás pannóniai szentként él.

Tardos település területi besorolások:

Megye (2014):Komárom-Esztergom megye
Járás (2014):Tatai (1140)
irányítószám(ok):2834 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Gerecsei kismedencék
kistájcsoport:Gerecsevidék
középtáj:Dunazug-hegyvidék
nagytáj:Dunántúli-Középhegység
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Komárom vármegye
Járás/pozíció (1914):Tatai járás

Tardos település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.6618 E18.4436 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Tardos település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Tardos_(település)
Hivatalos weboldal: www.tardos.hu/

Tardos település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
1692Gerecse csúcs (torony)nem
244Tardos K+ leágazó
1693Tardos településigen

látnivalók Tardos településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Agostyáni Arborétumkert, arborétum, parkkülterület
Neszmély-Somlyói Arborétumkert, arborétum, parkkülterület, Dunaszentmiklóstól keleti irányban 2,2 km-re


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary tardos tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep