TÚRABÁZIS.hu

Műemlék gőzhajó (Balatonboglár)

Látnivaló adatok:

Műemlék gőzhajó (Balatonboglár) látnivaló fényképe
neve:
Műemlék gőzhajó
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.78127 E17.64842 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Balatonboglár  (Somogy megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
A kikitő keleti oldalán 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló története:

1211-ben, II. Endre királyunk oklevelében „villa Boclar”-ként írták le először a város nevét. Egy hamisított oklevélben (1093-ra, Szent László idejére datálták) „villa Boclar cum portu”-nak említtetik, azaz akkor itt révátkelő működött. (1330-ban „Zygethrew” (Szigetrév) alakban a szemben lévő Révfülöpről emlékeznek meg.) A török hódoltság után újra benépesült e vidék. A balatonrendesi Bárány család 1752-ből fennmaradt okiratában újra megemlítették a boglári révet.

Az akkori úttalan vidéken a két vármegye, Zala és Somogy uradalmai között a szántódi és a boglári rév biztosította a kapcsolatot. Ekkor még a Balaton a mai Várdombig ért, nyugatra (Fonyód felé) nyílt víz, homokturzás és mocsárvilág volt. 1773-ban a Jankovich család földbirtokot szerzett Bogláron. Az 1863–1872 között Fiuméig megépülő Déli vasút (és a révátkelő) Balatonboglár gyors ütemű polgárosodását segítette. Igaz az is, hogy a vasutat (majd később a közutat is) ezen a vidéken a Balaton homokturzásaira építették, így a tó nyílt vízfelületét visszavonhatatlanul elvágták a berekvilágtól.

A két megye birtokosai és kereskedői 1872-ben megalapították a „Zala-Somogy Gőzhajózási Társaságot”. A társaság gőzhajója, a tó első modern csavargőzöse, a 46 tonna vízkiszorítású „Balaton” 1872-ben megkezdte rendszeres járatait a tavon. Ötven utast szállíthatott – uszályvontatással –, 35-45 perc alatt kelt át Boglár és Révfülöp között. 1876-ban a társaság tönkrement és a hajó a Dunára került, ahol különböző neveken szolgált. A bontástól néhai Zákonyi Ferenc és Boglár akkori vezetői mentették meg 1978-ban. (A balatonboglári kikötőbe vontatták, ahol a parton étteremként hasznosítják.)

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary balatonboglár kép fénykép fotó tbvanfoto tbtobbkepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: