TÚRABÁZIS.hu

feszület (Búcsúszentlászló)

Látnivaló adatok:

feszület (Búcsúszentlászló) látnivaló fényképe
neve:
feszület
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.79363 E16.93171 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Búcsúszentlászló  (Zala megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
A temetői kápolna mellett 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A temetői kápolna melletti feszület: Az előbbiektől eltérő formájú és méretű. Keletkezése és funkciója ismeretlen. Formája, mintázata alapján késő barokk idejére, a XVIII. század végére tehető a keletkezése, közel egyidős lehet a temetővel. A rendszeres lefestés, meszelés a lágy homokkövet tönkre tette, az alakzatot megóvta, de a részleteket, így a feliratokat is letakarta.

Dr. Romer Flóris bencés tanár, régész szerint a keresztutak kifejezés arra utal, hogy a fontosabb útkereszteződéseket, elágazásokat (Krisztus)kereszttel jelölték meg, amelynek alapzatát kilométer(mérföld) kőnek is használták. Az alapokba bevésték a mindenkori „állíttató” nevét is. A keresztek az időjárás, a rongálások, a természetes erózió következtében néhányszor cserélődtek, de általában helyben maradtak.

(forrás: bucsuszentlaszlo.blogspot.hu, a szerző engedélyével)


Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary búcsúszentlászló kép fénykép fotó tbvanfoto tbcsakegykepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: