TÚRABÁZIS.hu

feszület (Búcsúszentlászló)

Látnivaló adatok:

feszület (Búcsúszentlászló) látnivaló fényképe
neve:
feszület
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

település:
Búcsúszentlászló  (Zala megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
A temetői kápolna mellett 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A temetői kápolna melletti feszület: Az előbbiektől eltérő formájú és méretű. Keletkezése és funkciója ismeretlen. Formája, mintázata alapján késő barokk idejére, a XVIII. század végére tehető a keletkezése, közel egyidős lehet a temetővel. A rendszeres lefestés, meszelés a lágy homokkövet tönkre tette, az alakzatot megóvta, de a részleteket, így a feliratokat is letakarta.

Dr. Romer Flóris bencés tanár, régész szerint a keresztutak kifejezés arra utal, hogy a fontosabb útkereszteződéseket, elágazásokat (Krisztus)kereszttel jelölték meg, amelynek alapzatát kilométer(mérföld) kőnek is használták. Az alapokba bevésték a mindenkori „állíttató” nevét is. A keresztek az időjárás, a rongálások, a természetes erózió következtében néhányszor cserélődtek, de általában helyben maradtak.

(forrás: bucsuszentlaszlo.blogspot.hu, a szerző engedélyével)


Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary búcsúszentlászló kép fénykép fotó tbvanfoto tbcsakegykepvan tbnincskoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: