TÚRABÁZIS.hu

XIX. századi síremlékek (Búcsúszentlászló)

Látnivaló adatok:

XIX. századi síremlékek (Búcsúszentlászló) látnivaló fényképe
neve:
XIX. századi síremlékek
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

település:
Búcsúszentlászló  (Zala megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Petőfi utca, Köztemetőben 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A Petőfi utca középtáján található kerítéssel, sövénytujával bekertelve. A falu az évszázadok folyamán körbe nőtte. Keletkezése a XVIII. század elejére tehető, amikor is a Kálvária dombi temetkezési hely kezdett szűknek bizonyulni. A temetőben tizenöt darab XIX. századi síremlék található, sajnos egyre inkább pusztuló állapotban. Némelyiken már a felírat sem olvasható, vagy mert az elemek lekoptatták, vagy az egészet óvni kívánó kezek a feliratokra is juttattak a javító habarcsból. Érdekesség, hogy az elhunytak születési évét nem, csak az elhalálozáskor megért kort és a temetés idejét tüntetik fel.

A sírok és síremlékek többsége a XIX. században második felében készült. A házaspári, családi síremlékek készítési idejének meghatározásakor általában az elsőként elhunyt halálozási időpontja a mérvadó. A nyughelyek Kelet-Nyugat tájolásúak, a feliratok Nyugat irányba néznek.

(forrás: bucsuszentlaszlo.blogspot.hu, a szerző engedélyével)


Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary búcsúszentlászló tbnincsfoto tbnincskoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: