TÚRABÁZIS.hu

Szentpéterszeg

Szentpéterszeg település adatok:

neve (2014.):
Szentpéterszeg
rang:
község
területe (2014):
2551 ha (hektár)
lakások száma (2014):
474 db
lakosság szám (2014):
1122 fő
lakosság szám (1910. évben):
1806 fő

Szentpéterszeg település címere:

Szentpéterszeg település címere Heraldikailag bal oldalon, hegyével felfele álló, s élével kifele néző ekevas, heraldikailag jobb oldalon pedig élével befele fordított csoroszlya látható a címeren. E szimbólumokról általában is elmondhatjuk, hogy az ekének ezen vas alkatrészei általában is nagy helyet foglaltak el a magyar parasztság képzelet- és gondolatvilágában, s szívesen alkalmazták azokat falusi községeink pecsétnyomóin, amelynek jogi érvénye a címerképpel volt egyenértékű.

Településnév történet:

Első írásos emlék:1285. évben (Zichy okmánytár)
Település régebbi nevei:

E község neve elsőben Szentpéter volt, mert Praynál a többi sárréti községek közt még így találjuk s a megye 1552-ik év összeírásában és a Szentpéter után szakítással íratik a "szeg" rag.

Szentpéterszegen a hitújítás előtt plébánia volt és a hagyomány emlékezik egy, e határon állott Szent Péter nevű kolostorról, melyeket tudva bátran hihetjük, hogy Szent Péter nevet Péter Apostoltól nyerte, a szeg rag pedig azon körülményből ragadt nevéhez, mert a község közepe táján a Berettyóba beömlő ér által a község zug vagy szegbe szoríttatott. Fekszik Szentpéterszeg Berettyóújfalutól fél órányira. (Osváth Pál)


Szentpéterszeg település területi besorolások:

Megye (2014):Hajdú-Bihar megye
Járás (2014):Berettyóújfalui (0940)
irányítószám(ok):4121 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Berettyó-Kálló köze
kistájcsoport:Berettyóvidék
középtáj:Berettyó-Körösvidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Bihar vármegye
Járás/pozíció (1914):Berettyóújfalui járás

Szentpéterszeg település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.2386 E21.6171 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Szentpéterszeg település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Szentpéterszeg
Hivatalos weboldal: www.szentpeterszeg.hu/

Szentpéterszeg település rövid ismertető:

Szentpéterszeg, Berettyóújfalutól keletre elterülő község Hajdú-Bihar megye bihari térségében. Napjainkban a település jellegzetes alföldi falu.


Szentpéterszeg település története:

A község első okleveles említésére 1285-ben találunk példát a Zichy okmánytárban, amely a gáborjáni monostorral együtt említi - XIII-XIV. században Gáborján tartozéka. Az 1552. évi dicális összeírás Szentpéterszeget a nagyváradi káptalan birtokaként tünteti fel 25 portával.

A lakosság a XVII. Sz. elején áttért az új hitre, s így az ősi plébánia megszűnt. 1621-ben a szentpéterszegi református egyház a debreceni esperességhez tartozott. Az, hogy a középkori templomot használták-e ebben az időben, arra nincs adatunk. Lehetséges, hogy ez a faluval együtt az 1660. évi Szajdi-féle tatárdúlás áldozata lett.

A kuruc felkelés alatt ismét megsemmisültek a falu okmányai (1669-ben nem írták össze). A református egyház anyakönyvei 1767-tol vannak meg. (Dr. Matolcsi Lajos)

A XVIII. században újra benépesült, a nagyváradi római katolikus káptalan birtoka, lakói viszont református vallásúak voltak.

Az 1900-as évek elejére alakult ki a jelenlegi közigazgatási területe. Az itteni lakosok munkájának köszönhetően erre az időpontra jómódú középparaszti réteg alakult ki, de jellemzoen szegény sorsú cselédek, kisbérlok lakják a falut. A berettyóújfalui heti vásárok állandó résztvevői, e helyen cserél gazdát terményük és állataik jó része. Jókedvű vásározók a péterszegiek, sokszor akad baj emiatt a hatóságokkal, mert mulatós kedvében igen-igen hajlamosak másokkal való összetűzésre, nem véletlenül emlegették őket "péterszegi bicskások" néven. A II. világháború után lakosainak száma jelentősen csökkent.

Ma: jellegzetes alföldi falu. A tiszta, gondozott utcák a lakók igényességérol tanúskodnak. Az elmúlt években megvalósult községfejlesztési tervek a lakosság elvándorlását igyekeznek megállítani. A legsúlyosabb problémát a munkanélküliség jelenti, mint az ország keleti felében általában. A tőkével rendelkezők nem ebben a régióban szándékoznak befektetni. Az önkormányzat minden lehetoséget megragad, hogy munkahelyet teremtsen, vállalkozókat ösztönözzön a település munkanélkülijeinek foglalkoztatására. Sokat tesz azért, hogy lakói szeressenek itt élni, a család fiataljainak érdeke legyen a szülőfalujában való letelepedés. Ezt a célt szolgálta a telefon, gázhálózat kiépítése, az infrastruktúra fejlesztése, kábeltévé és szélessávú Internet bevezetése, szemétszállítás.


látnivalók Szentpéterszeg településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Faragott fejfáktemetőNép utca végén, a temetőben
Hagyományörző TájháztájházNép utca
Horgásztótó, tópartKossuth utca végén
Hősi emlékműemlékműSzentpéterszeg, Kossuth Lajos utca 45.
IV. Béla király szoborszobor, alkotása templom előtt
Műemlék ZsellérháztájházDózsa György utca 1.
Református templomtemplom


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary szentpéterszeg tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvanleiras tbvancimerkep